2010. szeptember 11., szombat

Szabó Szilvia: Ló asszisztált fejlesztési lehetőségek

A ló bevonása különböző terápiás és fejlesztési eljárásokba ma már sokkal szélesebb körben ismert és elismert eljárás. A ló és lovardai környezet komplex hatásai, komplex felhasználási lehetőségeket biztosítanak a fejlesztő szakemberek számára és így a különböző célok elérése érdekében, eltérő megközelítéseket találunk ugyanazon élőlény és környezete (lovarda) alkalmazásánál. Ahhoz, hogy megfelelőképpen felmérhessük, milyen pozitív hatásokat tudunk kiváltani és kiválasszuk a megfelelő módszert, ismernünk kell a lovat, mint élőlényt, valamint közvetlen életterét.


A lovak élettani, anatómiai és etológiai tulajdonságainak kialakulásának és működésének megértéséhez három alapvető tényezőt érdemes figyelembe venni: növényevő, menekülő, társas lény. Ezeket, a legjellemzőbb alaptulajdonságaikat a ló asszisztált fejlesztések során folyamatosan szem előtt tartva dönthetik el a szakemberek, melyik tulajdonságából adódó előnyt kívánják felhasználni munkájuk során – pl.: mozgása, kommunikációja, stb.
Legjellemzőbb alkalmazási szakterületek fejlesztési célok alapján: gyógypedagógia, gyógytorna jellegű, pszichés eredetű problémák, enyhe magatartási és tanulási zavarok.
A ló asszisztált fejlesztés szakmai indikáció alapján, egyéni fejlesztési terv szerint, a lóval való foglalkozás, illetve a lovaglás közvetlen és közvetett hatásait tudatosan használja fel. Ennek megfelelően a fizikai, pszichés és szociális hatások komplex módon érik a fejlesztésben résztvevőt.
A fejlesztés hatásos és biztonságos kivitelezéséhez személyi, tárgyi feltételek mellett orvosi indikáció is ajánlott. Mindezen kívül elhanyagolhatatlan a fejlesztési célra leginkább alkalmas ló kiválasztása, szükség esetén képzése és szakszerű bevonása a fejlesztési eljárásba – alapfeltétel, hogy a fejlesztés során a ló faji és egyéni igényeit, sajátosságait szem előtt tartva, számára is élmény legyen a foglalkozás.
A terápiás és fejlesztési eljárások és célok egyértelműen elkülönülnek egymástól! Mindenki a saját szakterületéhez kapcsolódóan, kiegészítő ismeretek birtokában végezhet ilyen jellegű szakmai munkát. A ló bevonásával végzett terápiás és fejlesztési módszerek gyakorlati kivitelezése általában csapatmunka eredménye, ahol a bevont szakemberek a saját területüknek megfelelő kompetenciák betartása mellett segíti a legjobb eredmény elérését.
A lovardai környezet és ló tudatos, tervszerű felhasználása mellett vannak olyan hozzáadott értékek, melyek a résztvevő motivációját, érzelmi hozzáállást nagymértékben javíthatják, ezáltal a fejlesztés hatásfoka is növekedhet.
Szabó Szilvia 2010.09.11.
Lovas edző
Staccato Lovas Egyesület
Szakmai igazgató
Mature Systems Független Tanácsadó és Képző Intézmény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Komplex mozgásterápia értékelő ívek összesítése (Kulcsár György által tartott tanfolyamok):

A komplex mozgásterápia tanfolyamok ( Mozgásterápia a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására című akkreditált pedagógus továbbképzés )...